En andlig väckelsevind svepte fram över Lulebygden åren före 1880. Redskapet var kolportören Otto Hesselblom. Han bodde i Gäddvik och företog många predikoresor som tände Guds eld i bygden. Han lämnade senare förkunnargärningen och slutade som landskapsmålare!
Luleå stads missionsförening bildades den 11 augusti 1880. Dess första styrelse blev komminister G. Edén, ordförande, körsnär Olof Nordström, handlande O.A. Bäckman, studerande Gustav Edén, skomakaren P.E. Bakteman, arbetaren August Norgren, skräddaren Carl Ekström och målaren P. Sjögren. Föreningen anslöts ganska snart till EFS. Men dessa betrodda män hade inte gjort förarbetet till missionsföreningen. För att få rätt på pionjärarbetarna måste vi gå tillbaka några år. Vi finner då - kvinnan bakom allt också här! En "fruntimmersförening" hade bildats i Luleå redan 1857. Den började 1878 samla in pengar för missionen på hemmaplan. Samtidigt fanns också en yngligaförening som arbetade i samma syfte. Efter att några år ha använt "Karlssons sal - en hyrd lokal vid gamla Sandviksgatan, belutade föreningen att bygga ett eget bönhus. Det är flera kvinnor som nämns i gamla protokoll från missionsföreningens "urtid", kvinnor som likt purpurkrämerskan Lydia lyssnat till Guds ord och låtit Herren öppna deras hjärtan för evangeli budskap och arbete. |
En av dessa kvinnor hade låtit renovera en gammal predikstol och placerade den sedan i sitt bästa rum. Rummet uppfylldes sedan av evangeli ord för lyssnande människor. En annan "mamsell" var Carlina Bodell, troligen dotter till grosshandlaren Bodell, känd som ledaren för bodellrörelsen i Norrbotten. Tillsammans med ännu en kvinna, "jungfru" Anna Sandgren, har dessa kvinnor haft stor betydelse i förarbetet till missionsföreningens bildande.
|
Två sömmerskor var de första som lade grundplåten till böhuset. Det var 1882. De ordnade med den första missionsauktionen. Den gav 240 kronor. Hänförda över detta resultat lär de ha yttrat till en prästman "Nu pastorn, ska vi bygga ett bönhus!".
Pastorn var tydligen inte lika entusiastisk, han lär nämligen ha yttrar något som att "oförståndiga fruntimmer, inte bygger man ett hus för ett par hundra kronor". "Fruntimren" blev inte svaret skyldiga: "Pastorn, vi tror vi!". Efterhand kom det många gåvor till det blivande bönhuset. Den 17 oktober 1882 köptes en fastighet i hörnet av S. Kyrkogatan - Tullgatan för 4200 kronor. Gatunamnen ändrades till nuvarande Stationsgatan - Smedjegatan. Så kom den våldsamma branden sommaren 1887. Gustaf-Adolf-kyrkan, bönhuset och stora delar av staden lades i aska. Nu stod man i början igen! Det är ett gripande kapitel som nu börjar i den unga missionsföreningens historia. "Pastorn, vi tror vi", blev åter ritmärket. Man beslöt att så snart som möjligt bygga ett nytt hus. |
Samtidigt sändes en "vördsam anhållan till EFS om en kolportör" till Luleå. Bönhörelsen kom! Man fick både förkunnare och ett bönhus! Ett kostnadsförslag gjordes upp och ett nytt bönhus uppfördes, nu betydligt större och ståtligare och i den moderna nygotiska stilen. Det nya kapellet kunde invigas den 18 auguti 1889. Bönhuset kom att kallas Sjömanskapellet, antagligen beroende på att skolstyrelsen begärde att få hyra lilla salen som lärsum för sjömän.
|
En intressant passus av historisk betydelse ur ekumenisk synpunkt skall noteras. Sjömanskapellet uppläts hyresfritt i två år till Svenska kyrkans gudstjänster till dess den nya kyrkan var färdig. Här höll också prästerna gudstjänster och kyrkliga handlingar i två års tid. Sjömanskapellet invigdes av kontraktsprosten J.A. Englund, assisterad av en rad präster och missionsföreningens styrelse den 18 augusti 1889.
|
Beroende på att stora flyktingströmmar från Finland fick en fristad och ett gemensmt hem i Betlehemskapellet under krigsåren 1944-45 uppläts Metodistkyrkan välvilligt för EFS gudstjänster. Även Laestadian-kapellet vid TImmermansgatan uppläts för EFS-möten. Under ombyggnaden av EFS-kyrkan 1978-79 uppläts återigen laestadiankapellet för EFS gudstjänster.
|
Efter krigsåren var Sjömanskapellet så slitet att omfattande reparationer behövde göras. Under ledning av dåvarande distriktsföreståndaren Gustav Kilström, reparerades huset i två etapper 1950 och 1953 och fick namnet Betlehemskapellet. Trots dessa reparationer uppstod ganska snart behovet av större och praktiska lokaler för föreningens gudstjänstliv och övrig verksamet. Arkitekt Bertil Franklin ombads att rita den omfattande om- och tillbyggnaden av Betlehemenskapellet. Efter år av bön och förberedelser påbörjades arbetet den 13 mars 1978. Staten beviljade AMS-bidrag med 33% av projekteringskostnaderna, som tack vare medlemmars många ideella insatser kunde hållas nere till 2,7 miljoner kronor. Nyblivne pensionären, byggverkmästaren Hilding Arvidsson, ställde upp gratis under hela byggtiden och åtog sig att tillsammans med Josef Nisson leda bygget. "Bönen var en enande inspirations- och kraftkälla denna tid", enligt dåvarande ordföranden, Rolf Rhodin.
Kyrksalen förlängdes genom att en mellanvägg togs bort. Utrymmet under bakre läktaren avdelades till foajé, toaletter och trappuppgång till läktaren. En del av bakre läktaren togs till barnvaktsrum. Tillbyggnaden i tre våningar + källarvåning byggdes i vinkel mot den gamla kyrkbyggnaden och i samma stil som den ursprungliga kyrkan från 1800-talet. |
I tillbyggnaden blev det plats för trapphus, serveringslokal med kök, ungdomsvåning, expeditionslokaler, andaktsrum och en liten lägenhet. Källarvåningen fick utgöra plats för pannrum, el-central och förrådsutrymmen.
Invigningen av kapellet, som nu bytt namn till EFS-kyrkan, förrättades söndagen den 6 maj 1979 av missionsföreståndaren Torsten Wiberg. I och med att den nya kyrkan togs i bruk fick också verksamehten en delvis annan uppläggning, beroende på att man fått ändamålsenliga lokaler. Bland annat kunde nu söndagsskola hållas i samband med gudstjänsterna på söndag förmiddag och ungdomsverksamehten få nya och bättre förutsättningar. |
EFS-kyrkan Luleå
Stationsgatan 48 972 33 Luleå |
EFS Sundet
Gäddvikssundet 59 975 94 Luleå |
Joel Wadström - Präst
j[email protected] 070 550 57 68 Arvid Marklund - Pedagog [email protected] 070 484 81 14 |